Bilgi Sebili

Bilmedikleriniz burada !

Anasayfa » Otizm Farkındalık Günü – 2 Nisan

Otizm Farkındalık Günü – 2 Nisan

Otizmin ne kadar farkındasın? Peki otizm nedir? Bunu biliyor musun? Kısaca otizm; doğumdan itibaren her insan otizm adayı olarak dünyaya gelir. Otizmli bireylerin teşhis yaşı ortalama 2-3’tür. Bu yaşlarda tespit edilebiliyor olmasına rağmen, ömür boyu sürecek olan başlangıçtır. Otizmli bireyler diğer insanlarla iletişim kurmakta zorluk yaşayabilirler. Ama bu durum doğru eğitimle giderilebilir veya problem olmaktan çıkarılabilir.

Otizmde erken teşhis çok önemlidir. Doğru eğitim ile otizmin etkileri yok denebilecek kadar azaltılabilir. Hiç kimse otizmi beklemiyorken karşında bulur fakat o kadar da karamsar olmayın. Çünkü dünyaca ünlü dahi ve iş adamları da otizmli. Onlar kim mi?

Albert Einstein, Bil Gates, Temple Grandin, Nikola Tesla, Charles Darwin ve Paul Dirac gibi birçok ünlü de otizmlidir. Bu listede otizmli bireylerin daha çok erkeklerden oluştuğunu göreceksiniz. Bunun sebebi, erkeklerin otizme yakalanma oranı, kadınlara göre çok daha fazladır. Otizmli bireylerin %10’luk kısmında üstün zekalı olma potansiyeli vardır.

Otizmin belirtileri arasında bulunan, hiperaktivite, dikkat eksikliği ve duygu durum değişikliği gibi unsurlar bulunmaktadır. Fakat her dikkat eksikliği yada hiperaktif çocuk ta otizmlidir demek yanlış olur. Bunu anlayabilmek için konunun uzmanı bir hekime başvurmak ve durumu anlatmak gerekir. Uzman hekim tarafından yapılacak olan teşhis sonrasında belirlenen tedavi şeklini sabırla uygulamak çok önemli.

Özellikle çocukların gelişim döneminde hırçınlaşması yada aşırı hareketlilik durumlarında, aile bireylerinin bu duruma tahammül edebiliyor olması, otizmli çocuğun gelecekteki durumunu doğrudan etkileyecektir.

Her yıl 2 Nisan tarihinde Dünya otizm farkındalık günü olarak belirlenmiştir. Normal bireylerin, otizmli bireylerin farkına varması ve otizm hakkında bilgilendirilmeleri amaçlanır. Eğitim sürecinde olan otizmli çocukların, normal çocuklarla bir arada ve farklılığı hissettirilmeden eğitim görmeleri de otizmli bireylerin ruh sağlığı bakımından altın değerindedir. Otizm tedavisinde, mutlaka ama mutlaka uzman doktorlardan destek alın. Kim bilir? Belki yeni “Einstein” sizin ellerinizde büyüyor olabilir!