Himalaya Tuzu nedir? Faydaları nelerdir?
Öncelikle Himalaya tuzunun sağlıklı bir tuz türü olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Sonuç olarak fazla tuz insan vücuduna çok zararlıdır. Ve tuz Himalaya tuzu da olsa, deniz tuzu veya kaya tuzu da olsa fazlası zararlıdır. Toplumdaki insanlar arasında Himalaya tuzunun çok sağlıklı olduğu konusundan kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgi kirliliği söz konusudur. Elbette tamamen kullanılmamasını tavsiye edemeyiz. Örneğin kalsiyum ve potasyum oranı yüksek olabilir fakat potasyumun yüksek olması bazı insanlarda sorunlara yol açabilir.
Himalaya tuzu pazarlanırken sodyum bakımından çok zengin olduğu iddia edilir. Fakat sofra tuzundaki sodyum oranı daha fazladır.
Himalaya tuzunun tansiyonu düşürdüğüne dair iddialar doğru değildir. Çünkü teknik olarak tuz bileşenleri neredeyse birbirlerine çok yakın değerlerdedir. Bu nedenle tuz tansiyonu (büyük tansiyonu) düşürmez, yükseltir.
Himalaya tuzunun kan sulandırıcı olduğu iddiası doğru değildir. Bu konuyla ilgili yapılmış bilimsel araştırma olmadığı bilinmektedir.
Himalaya tuzu reflü hastalığını azaltmaz yada tedavi etmez. Reflü hastalığı ile ilgili 20.000 den fazla çalışma bulunmaktadır. Bunların hiç birinde Himalaya tuzu bulunmamaktadır.
Sofra tuzu mu yoksa Himalaya tuzu mu daha sağlıklı diye düşünüyorsanız aslında ikisi arasında kalsiyum ve potasyum haricinde fazla fark yoktur. Yani hangisinin lezzetini daha çok beğeniyorsanız onu tercih edebilirsiniz. Burada ana kıstas sodyum ise, sofra tuzundaki sodyum daha fazladır.
Peki sofra tuzunun da işlenmiş olduğunu hepimiz biliyoruz. Yani içeriği değiştirilmiş, ekleme ve eksiltmeler yapılmış tuz olan sofra tuzuna alternatif olarak hangi tuzu tüketmemiz doğru olur derseniz, sizlere doğal kaya tuzunu kullanmanızı önerebiliriz. Elbette tuz konusu çok ciddi bir konudur. Bu sebeple kronik hastalıklara sahip insanlar mutlaka doktorlarına danışarak tuz tercihi yapmalıdır. Çünkü fazla tuz, cinsi ne olursa olsun insan vücuduna çok zararlıdır.
Himalaya tuzu ile yapılan lambalar astım hastalığına faydalı mı? Elbette hayır. Bu lambalar dekorasyon malzemesi olarak kullanılabilir. Astım hastalığına olumlu yada olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. İngiltereli bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre, tuz mağaralarında zaman geçirmek bile astım hastalarına faydalı olamamaktadır. Bu nedenle üzerinde iyi araştırılması gereken bir konudur. Kaya tuzları radyasyon geçişine mani olur, bu nedenle kaya tuzu mağaralarının tamamen yararsızdır demek doğru değildir. Nem seviyesi yüksektir, bu nedenle solunumu rahatlatır. Fakat bir ömrü mağarada geçirmek ne kadar doğru olabilir?
Himalaya tuzu lambaları tozu ve havada dolaşan zararlı partikülleri kendine çekebiliyor olduğu iddiası gerçek olsaydı, tuz lambası kısa sürede toz tabakası ile kaplanmış olması gerekmez miydi? Bu durumda hava temizleyici iyonize özelliği olan teknolojik hava temizleyici cihazlar yerine Himalaya tuzu kullanılması daha ekonomik olmaz mıydı? Bunun kararını size bırakıyoruz.
Himalaya tuzu Pakistan’da bir madenden çıkarılır. Pembe rengini demir oksitten alır.
Himalaya tuzunda fazla sodyum olduğu iddiası doğru değildir. Sofra tuzunda sodyum daha fazladır. Fakat kalsiyum ve potasyum Himalaya tuzu içerisindeki oranı sofra tuzuna göre daha fazladır.
Potasyum oranının Himalaya tuzunda fazla olmasını göz önünde bulunduracak olursak, kalpte ritim bozuklukları olanlar, kalpte çarpıntı şikayeti olan ve kalp hastalarında çok dikkatli kullanılması gereklidir. Tuzlar arasında içerik olarak önemli bir fark yoktur, damak tadı ve pazarlama şekline göre fiyatlarında farklılık olabilir. İthal tuzlar yerine Elazığ, Kırşehir, Çankırı ve Çorum bölgesinden çıkarılan tuzların tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Çünkü Şereflikoçhisar bölgesinde bulunan Tuz gölü için aynı şeyleri söylemek pek mümkün değil. Konya tarafından tuz gölüne akıtılan lağım suları nedeniyle, kirlenme olduğu bilinmektedir. Fazla tuz kullanımından uzak durmak daha sağlıklı bir davranıştır. Günlük 1 ila 3 gram arasında tuz kullanımı vücudumuz için yeterlidir.
Bu bilgilendirmeyi Onkoloji uzmanı Profesör doktor Mustafa Özdoğan ve Profesör doktor Serdar Akgün makalelerinden oluşturduk. Çünkü sağlığı doğrudan etkileyen bir konuda, ortada dolaşan yüzlerce, binlerce söylentiye dayandırmak doğru olmazdı.
Sesli olarak izlemek isterseniz tıklayınız https://youtu.be/702isfWQh2Q
1 thought on “Himalaya tuzunun faydaları nelerdir?”