Nedir bu 23 Nisan? Neden kutlanır? Nereden çıktı? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’dır. Esasen 23 Nisan ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 23 Nisan 1920 Tarihinde açıldığı gündür. Doğal olarak bu günü millet iradesini temsil eden bu Millet Meclisinin açılışı ve millet egemenliğinin hakim olmasının yıldönümüdür.
Kısaca özetleyecek olursak, aslında 23 Nisan 1920 tarihi Milli Egemenlik günüdür. Evet sizi duyar gibiyim. Peki çocukları ilgilendiren kısmı nerede? İşte tam da 1920 Yılını 5 geçe, 1925 Yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan 1925 Yılında bu şerefli ve onurlu günü, çocuklara bayram olarak armağan etmiş ve bu tarihten itibaren 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Aslında 23 Nisan’ın çocuklara bayram olarak hediye edilmesinin, burnumuzun direğini sızlatacak ve derin acılar neticesinde hediye edilmiş bir gün olduğunu söylersek yalan olmaz. Çünkü ülkemizin o dönemki çocukları Anadolu’yu yetim yurdu misali babasız pırıl pırıl evlatlarla doldurmuştur. Balkan harbi, birinci dünya savaşı, salgın hastalıklar ve buna benzer türlü sebeplerden yaşamını yitiren ana-baba ve geride kalan evlatları… Sadece Balkanlar’da 71.505 Vatan evladı yetim kalmıştır. Kaldı ki o dönemin şartları düşünülecek olursa bu rakamlar çok yüksektir. Anadolu’da ise doğudan ve batıdan Ermeni baskınları sebebiyle yaşamını yitiren çocuklar, anne-babalar. Anadolu bir zamanlar çok büyük acılara tanıklık etmiş.
Bu vatan için, kanını dökmeye ve canını feda etmeye her daim hazır olan, yeri geldiğinde de mertçe, düşmana karşı duran kahraman Türk askerinin şehit düştüğünde, geride kalan evlatlarına kucak açan büyük bir Türk devleti. Bu destanı yazan şehitlerimizin, gazilerimizin evlatlarına hediye edilmiş taze bir bahar günüdür 23 Nisan! Dileğimiz bu büyük acıların tekrar yaşanmamasıdır.
1 thought on “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”