Bilgi Sebili

Bilmedikleriniz burada !

Anasayfa » Şişmanlık ve Kakao Düşmanlığı

Şişmanlık ve Kakao Düşmanlığı

2019 Yılında başlayan Covid-19 Salgını ile birlikte, obezite insanların başına iyiden iyiye dert olmaya başladı. Salgından önce hiç olmazsa sokaklarda yürüyüş yapabilen insanlar, sokağa çıkma yasaklarının artmasıyla birlikte evlerinde daha uzun zaman geçirmek zorunda kaldılar.

Doğal olarak insanlar hareketsiz kalmaya ve dengesiz beslenmeye başladı. Tabii ki bu durumun en olumsuz etkisi ise obezite oldu. Obezite birçok kronik hastalığı tetikleyen şişman vücut tipidir. Örneğin, obez bir insanda öncelikle insülin direnci ve diyabet hastalığı tetiklenebilir. Kalp ve damar hastalıkları baş gösterebilir.

Peki bu konunun kakao ile ne ilgisi var? Bilim insanlarının araştırmalarına göre kakao tozu, karaciğer yağlanmasına engel oluyor. Çikolatanın içeriğinde şeker olmasına rağmen, felç, Tip2 diyabet ve kalp hastalıklarının azalmasını sağladığı bilinmekte. Üstelik karaciğer hasarının onarılmasında da kakaonun olumlu etkisinin olduğu ve daha az şekerli olan bitter çikolataların karaciğer yağlanması dahil olmak üzere pankreas için de faydalı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca bu konuyu araştırmak için fareler üzerinde de kakao ile ilgili deneyler yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmış. Fareler üzerinde yapılan deneylerin sonuçlarına göre; yiyeceklerine kakao ilave edilmiş farelerin 21% daha az kilo aldığı, 28%’i daha az yağ oranına sahipti, stres seviyeleri 58% daha az ve karaciğer hasarı 75% daha az olduğu tespit edilmiş. Günlük 10 yemek kaşığı toz kakao tüketmenin insanlar üzerinde olumlu etkisinin olabileceğini bildiren bilim insanları, sıcak çikolatanın da az şekerli olanı tercih edilebilir şeklinde açıklamada bulundu.

Siz siz olun, yine de doktorunuza sormadan bu tip diyetlere kalkışmayın. Çünkü henüz laboratuvar araştırmaları ve fareler üzerinde denenmesine rağmen 90%’ın üzerinde olumlu bir sonuç yok. Bu nedenle dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Aksi takdirde sağlık bulmaya çalışırken sağlığınızı kaybetmek istemezsiniz.