Klima nedir? Önce bu sorunun cevabını verelim. Klima (Air Conditioner) yani “AC” evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda kullanılan hava sıcaklığını ayarlamaya yarayan elektromekanik bir cihazdır.
Bu cihazlara verilen genel isim klimadır. Klimanın temel parçaları şöyledir; motor, klima kompresörü, dış ve iç radyatör ve klima fanıdır.
Klimanın çalışma prensibi ise şöyledir : Bir motor, klima kompresörünü çalıştırır. Kompresörün içindeki gaz iç ve dış radyatörde dolaşır. Kompresör tarafından soğutulan klima gazı iç radyatöre gönderilir. İç radyatöre dolan soğuk gaz, klima fanı ile iç ortama yayılır. İç radyatörde ısınmaya başlanan klima gazı, dış radyatöre dönüş yapar ve orada soğuması sağlanır. Tekrar kompresöre giriş yaparak soğutulur ve bu döngü klima çalıştığı sürece devam eder. Kısaca klimanın çalışma prensibi budur.
Dijital klima nedir? Elle ayarlanan klimalarda ortam sıcaklığı mekanik bir termostat ile ayarlanır. Klima, ayarlanan sıcaklıkta sürekli çalışmaya devam eder fakat dijital klimalarda bu sistem dijital olarak kumanda edilir. Bir örnek ile açıklayalım;
Diyelim ki aracınızda dijital klima var. Siz bu klimanın tuşlarını kullanarak klimanızın ekranındaki göstergeyi 21 dereceye ayarladınız. Bundan sonra gerçekleşecek tüm işlemler, dijital ortamda kontrol edilmeye devam eder. (Siz klimaya müdahale edene kadar)
Yaz mevsiminde aracınızın iç ısısı 21 dereceye düşürülene kadar klima kompresörü çalışır ve aracınızın içi 21 dereceye düştüğünde klima çalışmaya ara verir. Araç içindeki dijital termometreyi sürekli okuyan dijital alt yapı, 21 derecenin üstüne çıktığında klimayı otomatik olarak devreye alır ve soğutma yeniden başlar.
El ile kumandalı klima ile dijital klimanın ne olduğunu öğrendiğimize göre; bu klimalardan hangisi daha avantajıdır ona göz atalım. Dijital klima, diğer klimaya göre daha ekonomiktir. İç sıcaklık istenilen seviyeye geldiğinde klima çalışmayı durdurur. Böylece kompresör yıpranması engellenir. Dijital klimada gereksiz çalışma engellendiği için arabanın motor gücünden ve yakıttan da tasarruf sağlanır. Ayrıca dijital klima iç ortam sıcaklığını belli seviyelerde tutmaya ayarlanabildiği için, araç içindeki insanların hastalanmasına engel olur.
Kısaca, dijital klima; Elle kumandalı klasik klimalara göre daha avantajlıdır. Klima çalıştırılmadan önce, debriyaja basılıp aracın motor devri rolanti seviyesine getirilmelidir. Aynı şekilde klima kapatılacağı zaman yine debriyaja basılıp motorun devri rolanti seviyesine düştükten sonra kapatılmalıdır. Bu davranış klima kompresörünün sağlığı için çok önemlidir. Motor devri yüksekken açılan-kapatılan klimaların kompresörleri ani ve yüksek kavrama nedeniyle hasar görür.
Klimanızı çalıştırmadan önce aracınızın camlarını açıp, iç ortama bolca temiz hava girişi sağlamanızı tavsiye ederiz. O zaman klimanız daha hızlı soğutma sağlayacaktır. Bu da yakıt tasarrufu anlamına gelmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
Ford Tourneo Courier Fiyat Listesi
Skyhook Süspansiyon Sistemi Nedir?
Renault Express İnceleme