LPG; Liquid Petrol Gas kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. LPG 90’lı yılların başlarına kadar “Tüp Gaz” olarak bilinirdi. Yani mutfak ocakları eskiden çoğunlukla, taşınabilir mutfak tüpleri ile çalışırdı. Mutfak tüpleri yerini daha sonra NG’ye bıraktı. Yani Natural Gas. Bizim bildiğimiz şekliyle doğal gaz kullanılmaya başlandı.
Günümüzde hâlâ mutfak tüpü yada piknik tüpü kullanılmaktadır. İşte bu tüplerin içerisindeki gaz ile araçlarda kullanılan gaz aynıdır. Yani adı LPG’ dir. LPG ; sıvılaşmış petrol gazı görünümündedir fakat açık hava ile teması halinde, kolayca ortama yayılarak görünmez bir hal alır ve uçucu olduğu için atmosfere yayılır.
Açığa çıktığında hızla ısı kaybeder ve aşırı soğur. Bu soğuma, farklı nesnelerle temas ettiğinde donmaya sebep olur. LPG’nin bu dondurucu etkisini azaltmak için, araçlardaki motor radyatöründen faydalanılır. Radyatördeki sıcak su ile LPG ısıtılır ve yakılmak üzere motorun yanma hücrelerine yollanır. LPG ile benzin; Motorların aynı yanma hücrelerini kullanarak yakılabilmektedir. LPG %70 Bütan, %30 Propan’ dan oluşur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
Ford Tourneo Courier Fiyat Listesi
Skyhook Süspansiyon Sistemi Nedir?
Renault Express İnceleme