Safra kesesi taşı, safra kesesinin içinde zamanla oluşan ve hastaya ciddi rahatsızlık veren bir hastalıktır. Safra kesesi taşı kandaki akyuvarların yıkımı sonucu oluşan bilirubin oranının aşırı yükselmesi sonucu ortaya çıkan yahut tuz kristalleriyle beliren katı oluşumlardır.
Bu taşlar zamanla büyüyerek hastaya çok ciddi rahatsızlıklar vermeye başlar. Safra kesesi yemek yedikten 2 veya 3 saat sonra, içinde depoladığı safra asidini bağırsaklara pompalar. Bunu yapmasının sebebi ise, yediğimiz yemekler midede 2-3 saat yoğurulduktan sonra ince bağırsaklara gönderilir.
İşte bu aşamada safra kesesi kasılır ve asidi boşaltır. Eğer safra kesesinde taş varsa, bu kasılmalar esnasında taş sıkışır ve safra kesesindeki sinirlere baskı yapar. Aynı anda safra çıkışını da engeller ve hastada mide bulantısı, sırt ağrısı, sağ ön kaburga altında baskı hissi, terleme, huzursuzluk aniden ishal olma, gaz ve mide yanmalarına sebep olur.
Safra taşı oluşumuna mani olmak için en etkili yöntem yemeklerden 15 dakika önce 2 yemek kaşığı tahin yemek ve mutlaka günde en az 30 dakika egzersiz yapmaktır. Yüksek kalorili gıdalardan, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden, hazır meyve sularından, aşırı alkolden uzak durmak gerekir.
Peki safra kesesi taşı eritilebilir mi? Safra kesesi taşı eritilebilir fakat çok ciddi ve uzun ilaç kullanımı gereklidir. Bu durum diğer organlara daha fazla zarar vereceği için tercih edilmez. Bunun yerine safra kesesi vücuttan ameliyat ile alınmalıdır. Sonar ile kırılması, karaciğerin altında olmasından dolayı ve küçük parçaların safra kanalını tıkamaya sebep olacağından dolayı tercih edilmez.
Eğer safra kesesi taşı olan bir hasta, ameliyat olmaz ise, zamanla büyüyen bu taş safra duvarını delerek, safra asidinin karın boşluğuna akmasına sebep olacaktır. Bu durum ölümcül sonuçlara sebep olabilir. Karın boşluğu organları bu durumdan çok kötü etkilenip deforme olacağından hastayı ölüme sürükleyebilir. Ayrıca pankreatit adı verilen ölümcül bir hastalığa yakalanma riski de ortaya çıkar. Bu hastalık safra kanallarının tıkanması neticesinde, safra asidinin pankreasa dolması sonucunda hastanın pankreası hasar görür ve pankreatit hastalığına yakalanarak ölüme kadar sürüklenebilir.
Safra kesesi taşı ameliyatı nasıl yapılır? Hasta, doktor tarafından incelenir ve ameliyatın açık operasyon mu yoksa laparoskopik ameliyat mı yapılacağına karar verir. Açık ameliyat biraz daha ağrılı ve iyileşme süreci daha zordur. Fakat kapalı ameliyat yani laparoskopik ameliyatta hasta 1-2 gün sonra rutin hayatına devam edebilir. Safra kesesi taşından kurtulmak için en etkili yöntem, bu hastalığa hiç yakalanmamaktır. Bu sebeple beslenmenize ve yaşam tarzınıza çok dikkat etmelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
MHRS Uygulaması nasıl kullanılır?
Sarımsağın faydaları nelerdir?
Kürdan nedir?