Bilgi Sebili

Bilmedikleriniz burada !

Anasayfa » Sesli harf oyunu nasıl oynanır?

Sesli harf oyunu nasıl oynanır?

Sesli harf oyunu oldukça eski bir oyundur. Eski olmasına rağmen pek bilinen bir oyun değildir. Bu oyun kalabalık topluluklar ile seyircili oynanır ise kahkaha ve eğlencenin tadına doyum olmaz.

Öncelikle bu oyunun nasıl oynandığına bakalım. Oyun en az 4 kişi ile oynanmalıdır. 2 Kişi ile de oynanabilir fakat kalabalık ortamlarda keyfi daha güzel çıkar. Oyuna katılacak herkes isimlerinin baş harflerine göre alfabetik sıraya geçer. Bir kişi oyunu koordine etmekle görevlidir ve yarışmacılara sorular sorar.

Örneğin; Adınız nedir? diye sorar. Yarışmacı da adını söyler fakat bu oyunun tek kuralı vardır, tüm sesli harfleri ; Oyun başlamadan önce seçilen bir sesli harfle değiştirerek cümle kurması gerekmektedir. Diyelim ki yarışmacının adı “Mahmut” ve oyun başlamadan seçilen sesli harf ise ” i ” Şimdi gelelim kurala : Oyuncu sorulara verdiği cevaplarda kullandığı tüm kelimelerin sesli harflerini, seçilen sesli harfle değiştirecektir. Vereceği cevap “Mahmut” değil “Mihmit” olacaktır.

Tebessüm ettiğinizi şimdiden hissediyorum. Evet, oyun devam eder ve seçilen harfi kullanmadan cümle kuran kişi elenir. Oyun bu şekilde tek kişi kalana kadar devam eder. Her turda sesli harf değiştirilebilir. Özellikle yılbaşı gecelerinde, keyifli bir oyun olarak oynanabilir. Bayramlarda akrabalarla bir araya gelindiğinde bol kahkahalı anılarınız olabilir.

Oyunda sorulacak sorular için bir sınırlama yoktur. Oyunu yöneten kişi aklına gelen her soruyu sorabilir yada yarışmacı ile sohbet şeklinde de yarışı sürdürebilir. Önemli olan, seçilmiş sesli harfle cümleler kurmaktır. Örneğin yarışmayı yöneten kişi sorar ve yarışmacı cevap verir. Örnek bir diyalog canlandıralım;

  • S: Ne işle meşgulsünüz? C: Tiksi şifiriyim. (Taksi şoförüyüm)
  • S: Evli misiniz? C: İvit ivliyim. (Evet evliyim)
  • S: En sevdiğiniz renk hangisi? C: Livivirt (Lacivert)

Bu ve buna benzer diyaloglarla, bu oyun oynanabilir. Sevdiğin bir şiiri oku, ilkokul öğretmeninin adını söyle, bugün hava nasıl? Ne var ne yok? gibi akla gelecek her soru veya sohbet olabilir. Seçilen sesli harfi kullanmadan cümle kuramayan elenir. Bu oyunu denemenizi tavsiye ediyorum. İyi iğlincilir 🙂