El freni ile ilgili, internette maalesef doyurucu bilgiye rastlamak zor. Umarım bu yazıda “El Freni” nedir sorusuna anlaşılır bir yanıt bulabilirsiniz.
El freni, bir aracı park ettikten sonra, aracın park alanına bırakıldığı yere sabitlemek için kullanılan ve tüm araçlarda standart olarak bulunan güvenlik donanımıdır.
Klasik bir el freninin çalışma prensibi; Aracın arka tekerleklerinde bulunan disk fren sistemi yada kampanalı fren sisteminde bulunan fren balatalarını, yine araçta bulunan hidrolik fren sisteminden bağımsız olarak çalışır duruma getirerek, aracı bulunduğu yere sabitlemektir.
El freni mekanizmaları, araç markalarına ve model yıllarına göre farklılık gösteriyor olsa bile, aracı sabitlenmek istenilen yere sabitlemeye yarayan sistemdir. Bazı araçlarda park freni, bazı araçlarda el freni olarak adlandırılır. El freni mekanizması; aracın sürücüsüne yakın bir noktada konumlandırılmış bir elcik veya bazı araçlarda, gaz pedalı – fren pedalı – debriyaj pedalı gurubunun en solunda konumlandırılmış olan bir topuk pedalı olarak ta konumlandırılmış olabilir.
Araç içindeki bu mekanizma, yarım ay biçiminde bir dişli üzerinde hareket eden ve yine yarım ay biçiminde çelik halat kanalı olan bir mekanizmadır. Araç içindeki bu mekanizmanın iç kısmında çelik bir halat bulunur. Bu halatın diğer ucu ise, aracın arka fren balatalarını sıkıştıran ve çalışır duruma getiren bir mekanizmaya doğrudan bağlıdır.
Zihninizde bu yapıyı canlandırdıysanız, şimdi çalışma mantığını kavramak daha kolay olacaktır. Bunu bir örnek ile açıklayalım; Aracımızı, eğimli yada düz bir otopark alanına bıraktık. Aracımızın motorunu durdurduğumuzda hidrolik fren sistemi devre dışı kalacağı için, bir süre sonra fren pedalı işlevini yitirecektir. Bu nedenle aracımızın motoru çalışmıyorken, el frenini çekerek aracımızı sabitleriz. Böylece bir kazanın oluşmasına engel olmuş oluruz. El freni halatları ve el freni mekanizmaları zamanla yıpranan ve işlevini yitirmesiyle birlikte revize edilmesi gereken parçalardır. Bu nedenle, bu önemli güvenlik donanımının, aracımızın kontrol ve bakımları esnasında gözden geçirilmesi ve her zaman çalışır durumda bulunması gereklidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
Ford Tourneo Courier Fiyat Listesi
Skyhook Süspansiyon Sistemi Nedir?
Renault Express İnceleme