Siyatik nedir? Latince adı “Nervus Ischiadicus” olan Siyatik siniri, insan bedeninde yer alan en uzun ve en kalın sinirin adıdır. Bacaklarda bulunan dizlerden, bel omurgasının (bel kemiklerinin) alt kısmına bağlanır. Kısaca Siyatik böyle tanımlanır. Omurgada bulunan L4, L5, S1, S2 ve S3 olarak adlandırılan sinir köklerinin bağlantı noktası ile Siyatik siniri, kalçada bulunmakta olan “Coxa” adı verilen ve leğen kemiğinde bulunan delikten geçer ve bacakların arka bölgesinden dizlere kadar uzanır. Aşağıdaki görselde de yeri belirtilmiştir.
Diz bölgesinde bir ağaç kökü misali, dallara ayrılarak ayaklara kadar ulaşır. Ayak ve bacakların motor sistemi adı verilen görevi yerine getirir. Neden Siyatik sinirine, bir hastalık ismi konulmuştur? Bunu şu şekilde anlatabiliriz. Aslında Guatr, Prostat veya Menüsküs’ te birer organ ismidir fakat, bu organlarda meydana gelen hastalıklar kendi isimleri ile halk arasında bu şekilde anılmaktadır. İşte Siyatik‘te bunun gibi adlandırılmıştır. Siyatik siniri sıkışması nedeniyle oluşan ağrı insana rahatsızlık vermektedir. Siyatik siniri, kalça üstünde ve bel bölgesinde bulunmakta olan köklerinin sıkışması veya gerilmesi sebebiyle bacakta ağrı duymaya neden olur. Bazen bel kayması (omur kayması), iltihaplanma, tümörler veya kistlerin oluşması sebeplerden dolayı Siyatik sinir ağrısı başlar. Kalçada, belde, bacaklarda ve ayaklara kadar yayılan ağrı Siyatik ağrısı, şiddetli olduğunda (ağır vakalarda) bacak gücü kaybedilir, dizler ve bileklerde refleksler zayıflar. Kısaca Siyatik nedir? sorusunun yanıtı budur.
Siyatik belirtileri nelerdir? Belden veya kalçadan başlayarak ayağa kadar giden derin bir ağrı ile kişinin bel – kalça bölgesinden başlayıp ayak topuğuna doğru kemiklerin içinden çekildiğini hissetmesine sebep olur. Bacak ve bel bölgesinde hareket edildikçe ağrı şiddetlenir bacak ve ayak bölgesinde siyatik sinirin geçtiği bölge boyunca ise hissizlik ve güç kaybı belirtileri ortaya çıkar. Belden yukarısını eğmek güçleşir veya belden dönme hareketi kısıtlanabilir. Genellikle insanın dik durmasına engel olur ve bir tarafa doğru eğilir. Yürüme aktivitesi esnasında ağrı olan tarafta (sağ veya sol) ayak sürükleme durumu ortaya çıkabilir. Ayak bölgesinde ve ayak parmaklarının alt kısmında da ağrı olabilir. Uyuşma, karıncalanma, iğne batması gibi hissedebilir. Mesane ve bağırsakların kontrol edilememesine durumu ortaya çıkarsa acil olarak hastaya müdahale gerektiren durumlar da Siyatik sinirinin sıkışma belirtilerindendir. Eğer tedaviye geçilmezse, ağrı olan bacakta kaslar zayıflar, hissiyat azalır ve bacak fonksiyonunu kaybeder.
Siyatik sebepleri nelerdir?
- Kaza veya yaralanmalara bağlı travmalar.
- Şeker hastalığı.
- Aşırı kilo (Şişmanlık)
- Hareketsiz yaşam tarzı. (Spor yapmamak)
- Ağır yük kaldırmak.
- Hamilelik. (Kadınlarda)
- İleri yaş. (Yaşlanmaya bağlı durumlar)
Siyatik tedavi yöntemleri nelerdir? İleri düzeyde olmayan vakalarda, hastanın durumuna bağlı olarak analjezik yöntemlerle ilaçlı tedaviye başvurulabilir. Bunlar genellikle ağrı kesici ve kas gevşeticilerdir. Bir sonraki tedavi yöntemi ise fizyoterapidir. Fizik tedavi yöntemiyle hastanın yaşam kalitesi artırılmaya çalışılır. İleri düzeyde Siyatik kası sıkışmaları için cerrahi operasyon ile hastaya müdahale edilebilir.
Lütfen yukarıda belirtilen durumları yaşıyorsanız; Ağrılarınız ve yukarıdaki belirtiler sizde de varsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurunuz. Unutmayın! İnternette bulunan bilgiler, hiçbir zaman doktorunuzun sizi muayene ve teşhisinin önüne geçemez veya internette bulunan veriler her zaman doğru olmayabilir. Sağlığınız için doktorunuzu ziyaret ediniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
MHRS Uygulaması nasıl kullanılır?
Sarımsağın faydaları nelerdir?
Kürdan nedir?