Bilgi Sebili

Bilmedikleriniz burada !

Anasayfa » Kurban Bayramı Neden Kutlanır?

Kurban Bayramı Neden Kutlanır?

Şüphesiz; Kurban Bayramı dini bir ritüel olarak kutsaldır. Fakat gerçek anlamda Kurban Bayramı neden kutlanır? Neden Kurban Bayramı zamanı geldiğinde her yer tatil olur? Kurban Bayramında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar neden kurban edilir? İşte tüm bu sorular ve daha fazlası için doğru yerdesiniz.

Kurban; Kulların (İnsanların) bir adak olarak dini açıdan Allah’a (CC) söz vererek yerine getirdikleri adak hadisesidir. Örneğin, sağlığına kavuşmak isteyen bir insanın, “Ey Allah’ım, eğer tez zamanda sağlığıma kavuşturursan, bir kurban kesip; Senin adın ile yoksullara dağıtacağım” şeklinde bir adak adamasını örnek gösterebiliriz. Yani Kurban kelimesinin manevi açıdan değeri büyüktür. İslam dininin Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (AS) Hadislerden bildirildiğine göre şöyle buyurmuştur : “Allah’a itaat kabilinden adakların yerine getirilmesini emretmiş ve Allah’a isyan veya mâsiyet kabilinden olan konularda adakta bulunulmamasını, şayet yapılmışsa buna uyulmamasını istemiştir” Bu Hadis-i Şerif’te anlaşılıyor ki; olumlu hislerle, hayırlı işlere niyetle, Allah (CC) yoluna adanmış olan adaklık kurbanlar, bu istek yerine geldiğinde adak kurbanını kesmeli, yetim, yoksul, hasta ve ihtiyaç sahibi olan kim varsa paylaştırmalıdır.

Gelelim Kurban Bayramına. Hicri takvimin Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren toplam 4 gün olarak Kurban Bayramı olarak kutlanır. Miladi takvime göre her yıl tarihi değişir. Örneğin 2021 Yılında Zilhicce 10; Temmuz ayının 20. Gününe denk gelmektedir. İslami inanışa göre, manevi anlamda ise şu şekildedir;

Hz. İbrahim’in çocuğu olmuyordu. Rivayet odur ki; 125 Yıllık bir evlat özlemi söz konusuymuş. Hz. İbrahim Yüce Allah’a (CC) yalvarır ve samimi olarak dua eder ve Allah’tan (CC) bir evlat ister. Karı koca (Hz. İbrahim ve zevcesi Sare hanım) çok yaşlı oldukları bilinmektedir. Fakat hikmetinden sual olunmaz Yüce Allah; Mucize olarak bir erkek evlat nasip eder. Bir zaman geçer ve Hz. İbrahim’in oğlu biraz büyüdüğünde ise Hz. İbrahim bir rüya görür.

Rüyasında; Özlemle beklediği ve uzun yıllar sonra kavuştuğu evladını kurban etmesi gerektiğini görür. Oğluna “Evladım, ben rüyamda seni boğazından kestiğimi gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” diye oğluna sordu. Oğlu da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın” diyerek babasının rüyasının kutsiyetine koşulsuz inandı.

Peygamberlerin rüyaları normal insanların rüyalarından farklı olduğundan; Bu bir “emir” olarak kabul edilmiş ve Hz. İbrahim peygamber oğlunu kurban etmeye götürmüştür. Ancak Allah’ın emriyle bıçak çocuğu kesmez. Bu esnada Cebrail kucağında bir koç ile gelir. Bu imtihan başarı ile geçildikten sonra tüm “İbrahimi” dinlerde Zilhicce ayının 10. Günü aynı şekilde Kurban kesilerek kutlanan bayram olmuştur. İslam peygamberi, Hac gibi terk edilen İbrahim geleneği, tekrar hayata geçirmiştir. İşte Kurban Bayramı’nın kalpleri yumuşatan başlangıç şekli budur.

İslam inancına göre, Müslüman toplumlar Hz. İbrahim’in İlahi bir kudret ile görmüş olduğu rüyayı elbette kutsal saymış ve Kurban Bayramı o günlerde olduğu gibi hala kutlanmakta ve ilelebet kutlanmaya devam edecektir.

Kurban Bayramında, Müslümanlar yardımlaşmayı çok sever. Kesilen kurbanlar, az çok denmeden yoksullarla paylaşılır. Müslüman zenginlerin eli açık ve gönlü zengindir. Dünyanın neresine bakarsanız bakın, yoksulluğun en az olduğu ülkeler Müslüman ülkelerdir. Çünkü Müslümanlar, yoksulluk karşısında dayanışma içerisindedir. Yüce Allah (CC) Yoksullara, yetimlere, yaşlılara ve biçare insanlara yardım edilmesini emretmiştir. İşte bu yüzden zengin Müslümanlar, yoksul Müslümanlara her zaman yardım etmiştir , edeceklerdir.

Peki, Kurban bayramında neden tatil yaparız? Çünkü Müslümanlar bu kutsal günlerde, kurbanlarını kesip ibadetlerini yerine getirdikten sonra, kurbanları yoksullara dağıtmak için yorucu ama tatlı telaşe içerisinde yollara koyulur. Aynı zamanda akraba ziyaretleri ve bayramlaşma, elbette bayram namazı gibi konular için Kurban Bayramı süresince tatil olur. İşte Kurban Bayramı hakkında merak ettiklerinizi yanıtlamış olduk. Daha nice güzel bayramlara sağlıkla kavuşmanız dileğiyle. Her okuduğunuzda iyi bayramlar dileriz. Bayramınız mübarek olsun.