Bilindiği gibi kavun yaz meyvesidir. Gerek kokusu, gerekse lezzet bakımından çok güzel bir meyvedir. Özellikle yaz mevsiminin sonlarına doğru yetişen kavunlar çok leziz olur.
Kavun, aynı zamanda şifa kaynağıdır. Yılda bir dönem yetişen bu meyvenin faydalarını hep birlikte öğrenelim.
- Kavunun içeriğinde bulunan potasyum ve C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Vücudun hastalıklara karşı korunmasını sağlar.
- Kalp ve damar sisteminin en büyük dostlarından bir tanesidir.
- Kan dolaşımını kolaylaştırarak, damar tıkanıklığına mani olur.
- Kalp dostudur. Düzenli olarak tüketilmesi önerilir.
- Kansızlık çekenler için çok etkili bir meyvedir.
- Yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu düzenler.
- Kalp hastalarının makul ölçüde kullanması önerilir. Fazlasını tüketmek sakıncalı olabilir.
- Kalp krizine karşı koruyucu etkiye sahiptir.
- Böbreklere faydalıdır. Böbrek taşı oluşumunu engellediği gibi, taş düşürmeye de yardımcı olur.
- Doğal bir uyku ilacıdır. Sedatif etkisi sayesinde yatıştırıcı özelliğe sahiptir.
- Eğer kabızlık çekiyorsanız, bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir.
- İdrar yoluyla ödem söktürür.
- Cilde faydalıdır. Daha pürüzsüz bir cilt için düzenli tüketilmesi önerilir. Cildi nemli tutarak kurumasını ve çatlamasını engeller. Kavun kabuklarından maske yaparak yüzünüze uygulayabilirsiniz.
- Romatizma ağrılarını giderir. Özellikle kol ve bacaklardaki ağrıların hafifletilmesine fayda sağlamaktadır.
- Diyet yaparak zayıflamak isteyenler için ideal bir meyvedir. Sindirimi kolaydır ve su oranı yüksek olduğundan tokluk hissi verir. Eğer yediklerinizi hızlı sindiriyorsanız bu durumda işe yaramayabilir.
- Kavun, hoş kokusu sayesinde ağızdaki kokuları hızla giderir. İnce bir dilim kavunun üzerine bir miktar tarçın serperek iyice çiğneyin. Ağızdaki kötü kokuları anında giderdiğini göreceksiniz.
- Kavun yaşa bağlı olarak dökülmekte olan saçların korunmasına yardımcı olur. Saç derisini nemlendiren kavun; Dökülmeye engel olur.
- Hipoglisemi hastaları için ideal şeker takviyesi niteliği taşır.
- Kavun çekirdekleri, ayak kokusunu gidermek için kullanılabilir. Çekirdekler, iyice ezilip püre haline getirildikten sonra kavunun suyu ilave edilir. Yarım saat dinlendirildikten sonra, içerisine 1 yemek kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sirke ilave edilerek karıştırılır. Ardından bu karışık ayaklara sürülerek ıslatılır. Ayak kurudukça 1 saat boyunca devam edilir. Bu uygulama 7 gün boyunca her gün tekrar edildiğinde, ayak kokusunun ortadan kalktığını göreceksiniz.
- Tatlı bir kavunun suyu sıkılarak içildiğinde, afrodizyak etkisi bulunmaktadır. Bu etki özellikle kadınlarda çok etkilidir. Bir bardak kavun suyunun içine iki çay kaşığı tarçın atılarak karıştırılır. Bu karışım günde birkaç defa tüketildiğinde, kadınlarda afrodizyak etkisi yapar.
- Kavunun yaprakları (5-6 Adet) rondodan geçirilip iyice parçalandıktan sonra içerisine iki yemek kaşığı iyotlu (rafine edilmemiş) tuz ve yarım litre kaynar su ile karıştırıldıktan sonra, ellerinde, ayaklarında ve avret yerlerinde mantar olan kişiler bu bölgelerini yıkadıklarında (7 gün) mantar enfeksiyonunun azaldığını görecektir.
- Kavun tüketmek, kemik erimesine karşı koruma sağlar.
- Eğer vücut geliştirme yada fitness yapıyorsanız, kas ağrıları ve kramp oluşmasına engel olur.
- Kadınların baş belası olan selülitlerin düzelmesine yardımcı olur.
Unutmayınız! İnternet doktor değildir. Burada yer alan bilgiler, genel olarak kabul görmüş ve yaygın bilgilerden derlenmiştir. Tedavi konusunda doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
MHRS Uygulaması nasıl kullanılır?
Sarımsağın faydaları nelerdir?
Kürdan nedir?