Renault ile özleşmiş ve neredeyse Megane denince ürünün markası akıllara gelmekte. Renault’un binek otomobillerde amiral gemisi unvanını taşıyan Megane modeli, artık elekrikli modeli ile yeni sahiplerini bekliyor. İşte karşınızda yenilenmiş Megane E-Tech Electric.
Renault; 10 Yıldan uzun bir süredir kendi ürettiği modeli olan ZOE ile elektrikli otomobil konusunda tecrübeye sahip. Elektrikli otomobiller ve bu konuda yaşanan yenilikleri de tasarımlarına işleyen, yenilikçi bir anlayışla artık elektrikli ürünü çeşitliliğini artırıyor. ZOE Modeli Elektrikli menzili 395 Km’ye ulaşmıştı. Twizy, Kangoo Electric, Master ve Twingo E-Tech Electric’te bu listeye dahil oldu. 10 Yıldan uzun süre geçti ve Renault, yollara 400.000 Elektrikli araç sürdü. Bu konuda Renault’un tecrübesini öğrendiğimize göre; Artık Megane E-Tech’ten bahsedebiliriz.
Öncelikle sıfır emisyon! Ve tamamen geri dönüşüm yapılabilir piller ile kompozit malzemeden üretilmiş bir otomobil hayal edin. Renault Flins Re-Factory ve Veolia-Solvay iş ortaklığı sayesinde, rakiplerinden bir adım önde olmayı da başarmış durumda. Yenilenmiş aerodinamik yapı ve 20 inçlik büyük tekerlekler sayesinde, daha az enerji daha çok verim hedeflenmiş. Pil kalınlığı ise 110mm.
Megane E-Tech Lansman için 6 zarif ve göz alıcı gövde rengin ile sunulacak. Bu renkler; Rafale Grey, Schist Grey, Midnight Blue, Flame Red, Diamond Black ve Glacier White. Daha kişisel bir dokunuş için, tavana, sütunlara ve seçilen kaplamaya bağlı olarak Schist Grey, Diamond Black veya Glacier White yan ayna korumalarına sahip olarak iki tonlu bir kaplamaya sahip olabilir ve 30 farklı kombinasyona imkan tanır.
Teknik Özellikler
Elektrik Motoru 160kW, 218HP, 300nM Tork üretmektedir. Bir diğer seçenekte ise 96kW, 130HP, 250nM Tork üretmektedir. 0’dan 100km’ye 7.4 Saniyede ulaşabilmektedir. (300nM) ve 400km menzile ulaşabilmektedir.
Mégane E-TECH Electric, tüm AC şarj altyapısıyla uyumludur. Her yerde şarj edebilirsiniz.
- Ev tipi priz 10A/2,3 kW (tek fazlı)
- Green’up Soket 16A/3,7 kW (tek fazlı)
- Wallbox 32A/7,4 kW (tek fazlı)
- Genel şarj istasyonu 16A/11 kW (tek fazlı)
- Genel şarj istasyonu 32A/22 kW (üç fazlı)
Versiyona bağlı olarak, otoyollardaki hızlı şarj istasyonları gibi 130 kW’a kadar DC (kombo prizler) şarj altyapılarıyla da uyumludur.
Şarj süreleri piyasadaki en hızlılar arasındadır:
- 7,4 kW’lık bir wallbox ile bir gecede (8 saat) 400 km’ye kadar karma sürüş yapılabildi.
- 22 kW’lık bir kamu şarj istasyonu ile 1 saatte 160 km’ye kadar şehir içi sürüş yapıldı.
- 130 kW hızlı şarj istasyonu ile 30 dakikada 200 km’ye kadar otoyol sürüşü yapıldı.
- 130 kW hızlı şarj istasyonu ile 30 dakikada 300 km’ye kadar WLPT yapıldı.
Şimdi yeni Renault Megane E-Tech ile sizleri baş başa bırakalım!
Logo ve Far tasarımı çizgi ötesi. Megane 1 i hatırlıyorumda.. Biz aslında çok şanslı bir nesiliz. Bütün jenerasyonları gördük. internet-teknoloji olmayan yıllarıda gördük , son model teknolojik yıllarıda.. biraz daha yaşlılar elektrik bile olmayan yılları gördüler. 1950-1980 arası doğanlar gerçekten çok şanslı
Aslında teknolojinin geç geldiği bir ülke olduğumuzu da eklemek lazım. 80’li yıllarda Amerika ve Avrupa’da elektrikli yan camlar, koltuk ısıtma, elektrikli sunroof, merkezi kilit sistemi gibi özellikleri zaten kullanıyorlardı. Kasıtlı olarak yoksullaştırılan ve geri bırakılan bizler, bu yeniliklerle 2000’li yılların başlarında sık görmeye başladık.
Güzel bir araba güzel bir tasarım tasarımındaki asabi duruş gerçekten güzel Piyasa bandına çıkarsa ilk işim Megane 2 cc’yi satıp Megane 5 alacağım…