Arpacık nedir? Arpacık tedavisi nasıl yapılır? Sorusuna yanıt arayanlardan biri de sizseniz; Doğru yerdesiniz. Göz kapaklarında oluşan mikrobik ortam sonrasında, göz kapağında biriken apsenin şişliğe, kaşıntıya ve ağrıya sebep olması oldukça rahatsız edicidir. Bu rahatsızlık aynı zamanda insanın yüz ifadesini de bozar.
Arpacık (İt dirseği) neden olur?
Bu durum mikrobiktir. Bu nedenle kişisel hijyeninize dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin kirli ellerinizi gözlerinize temas ettirmeyin. Başkasına ait bir gözlüğü asla kendi gözünüze takmayın. Aşırı tozlu ortamlardan uzak durmaya çalışın. Özellikle sokakta gezinti yaparken otomobillerin yerden havalandırdığı toza maruz kalmamaya çalışın. Bu olumsuzluklar maalesef arpacık veya halk arasında it dirseği olarak tabir edilen rahatsızlığa neden olabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Arpacık başlangıç aşamasında gözde hafif ve tatlı bir kaşıntıya neden olur. Kaşımamak için kendinizi zor tutarsınız. Eğer bu aşamada yakalarsanız tedavisi çok kolaydır. Derhal sıcak su ile pansuman yapmaya başlayın. Temiz ve ortalama 45-48 derece sıcaklıktaki su ile göz kapaklarınızı kaşlardan kirpiklere doğru sağma hareketi yaparak 3 dakika boyunca yıkayınız. Sıcak su ve sağma hareketi, göz kapağınızdaki mikrobu atmayı kolaylaştırır. Anında rahatlama getirir. Kaşınmayı keser. Bunu gün içerisinde 4-5 kere yapmanızı tavsiye ederiz. Herhangi bir sabun yada temizlik ürününe gerek kalmaz.
Fakat siz bu durumu geç fark ettiniz ve göz kapağınız şiştiyse, yukarıdaki uygulamayı bu sefer bebek şampuanı kullanarak bol köpüklü olarak yapmalısınız. Bu uygulamayı gözünüzdeki iltihaplı durum büyümeyi durdurduysa sürdürün. Eğer gözünüzdeki şişlik büyüyorsa ilaç tedavisi gerekecektir. Kesinlikle tıbbi tavsiye değildir. Fakat bu tip göz enfeksiyonlarında doktorlar tarafından önerilen örnek bir grup ilacın ismini belirteceğiz. Bu ilaçları doktorunuzun tavsiyesi olmadan yahut teşhis konulmadan kullanılması riskli olabilir. Dexanetil 5ml göz damlası günde 3 defa 8 saatte 1 damla olarak göze uygulanır. Reçetesiz olarak satılan Terramycin 5mg göz merhemi günde 1 kez yatmadan önce alt göz kapağının iç kısmına pirinç tanesi kadar sürülür. Eğer iltihap aşırı derecede çoğalmış ve görüşü engelliyorsa antibiyotik kullanılabilir. Antibiyotik alerjisi olanların kullanması sakıncalıdır. Bu sebeple burada yer verdiğimiz tüm ilaç türlerini doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Antibiyotik olarak 12 Saatte bir adet (Kilo ve cinsiyete göre doktorunuz tavsiye edecektir) Augmentin-BID 1000mg (14 Film Tablet) kullanarak tedavi edilebilir. Daha ileri safhalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Size önerimiz; Her hastalıkta olduğu gibi mutlaka ama mutlaka doktorunuza başvurunuz. Çünkü göz çok önemli bir uzuvdur. Şayet zararsız tedavi yöntemleri arpacığın geçmesini sağlamazsa ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuz ile görüşünüz. Geçmiş olsun.
Not : Bu sayfada örnek olarak isimleri verilen ilaçların kesin olarak sizi tedavi edeceği yada çözüm olacağı konusunda kanıt yoktur. Burada okuduğunuz tavsiyeler kendi inisiyatifinize kalmıştır. Bu makalenin yazarı yada Bilgi Sebili sorumlu değildir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
MHRS Uygulaması nasıl kullanılır?
Sarımsağın faydaları nelerdir?
Kürdan nedir?