Bilgi Sebili

Bilmedikleriniz burada !

Anasayfa » Motor soğutma suyuna yağ karışıyor! Nasıl çözülür?

Motor soğutma suyuna yağ karışıyor! Nasıl çözülür?

Bu konu birçok kullanıcının ve birçok markanın baş belası bir konu. Renault Megane II soğutma suyunda tahin kıvamlı tortu görülmesi; Yedek su deposu içinde tahin benzeri yağlı bir katman bulunması. Bu durumun birkaç nedeni var. Motor soğutma suyuna yağ karışıyor! Nasıl çözülür? Öncelikle bunlara bir göz atalım.

Renault Megane 2 Yedek su deposu yağlı su görüntüsü

Motor soğutma suyunda neden yağ olur?

Araçların motorlarında her şey yerli yerinde olmalıdır. Su kabında su veya antifiriz; Yağ haznesinde sadece yağ bulunmalıdır. Eğer bunlardan herhangi birine; Bir diğeri karışıyorsa sorun var demektir. Motor soğutma suyunda neden yağ karışır? Veya yağ karıştığına dair emareler oluşur? Örneğin tahin kıvamında tortu neden soğutma suyunun içerisindedir?

  • Motor üst kapak contası hasar gördüğü için motorun yağ kanallarından, su kanallarına kaçak vardır. Bu durumda motor soğutma suyunda yağ görülebilir. Bu durum soğutma suyunda tahin benzeri yağlı bir görüntüye sebep olur.
  • Renault Megane 2 motorlarında ve bu motorların kullanıldığı diğer modellerde; Termostat yuvası adı verilen, içerisinde hem motor yağı hem de soğutma suyu kanallarının bulunduğu bir parça vardır. Bu parça direksiyon hizasında motorun yan tarafındadır. Bu parça hem termostat yuvasıdır hem de yağ + su ısısını kolayca algılamak için aynı parça içinde dolaşım yapmasını sağlar. Böylece herhangi biçimde yağ veya su sıcaklığı yükselirse termostatı açarak motorun soğutulmasını sağlar. Bu parçanın içinde oluşan çatlaklar nedeniyle suyun yağ haznesine kaçak yapması sebebiyle yine soğutma suyunda yağlanma gözlenebilir. Bu parçanın fotoğrafı aşağıdadır.
Megane 2 Termostat yuvası dış görünüş
Megane 2 Termostat yuvası iç görünüş
  • Eğer termostat yuvasında çatlak yoksa, contası deforme olmuşsa, sadece contası değiştirilir. Bu durumda genel uygulama şu yöndedir, Bu parça çıkarıldığında komple değiştirilir. Çünkü contada oluşan hasarın dışında kılcal çatlakların olup olmadığını anlamak çok zordur. En iyisi bu parça yerinden çıkarıldığında sıfırının takılmasıdır.
  • En kötü senaryo; Motor bloğunda oluşan bir çatlaktan dolayı, yüksek basınçlı motor yağının, su kanallarına sızmasından kaynaklanıyor olabilir. Fakat bu durum en nadir görülen durumlardan bir tanesidir.
  • Özellikle yaz mevsiminde, çok yüksek devirlerde kullanılan motor hararet yapabilir. Hararet sonrasında motorun birçok parçası zarar görmüş olabilir. Susuz bırakılan motor üst kapak contası başta olmak üzere, termostat yuvası gibi parçalara zarar verir. Bu durumda motor yağına su, soğutma suyuna motor yağı geçişi söz konusu olabilir.

Soğutma suyundaki motor yağı (Tahin görüntüsü) nasıl temizlenir ve onarımı nasıl yapılır?

Bu durumla karşılaştığınızda yukarıda da bahsedilen nedenlerle motor soğutma suyunda oluşan yağlı görüntünün onarımı kısa bir işlemle mümkündür. Öncelikle motor soğutma suyu tamamen boşaltılır. Su boşaltma işlemi, araç motoru tamamen soğutulduktan sonra yapılmalıdır. Soğutma suyu hem motor soğutma kanallarından boşaltılır, hem de radyatörden tamamen boşaltılır. Yedek su deposu ve hortumlarda bulunan tüm suyun tahliyesi sağlanır. Ayrıca kalorifer peteğinde bulunan su da tamamen boşaltılmalıdır.

Termostat yuvasının motor gövdesine bağlantı noktası.

Tork Anahtarı kullanılarak termostat yuvası sökülür. Sökülen termostat yuvasının bağlı olduğu yer, sadece sıcak suya bastırılmış süngerle iyice silinir ve yine temiz bir sünger ile iyice kurulanır. Yeni termostat yuvası yerine yerleştirilir ve yine tork anahtarı ile dikkatli biçimde sıkılır.

Araç tamamen toplanıp, hortum ve sensör soketleri yerlerine takıldıktan sonra motora antifiriz olmadan temiz su doldurulur. Havası alınır. Kalorifer suyu dahil, tüm hatlara sadece temiz su ilave edilir. Temiz su doldurulup hava alındıktan sonra, motor harareti 90 dereceye gelene kadar, araç ile gezinti yapılır. İlk doldurulan su temizlik amacıyla doldurulmuştur ve motor durdurulup motor soğuduğunda radyatör alt bağlantısından açılarak tüm su boşaltılır. Yedek su deposu yerinden sökülür ve kimyasal temizleyicilerle iyice temizlenir. Tekrar yerine takılır.

Arkasından antifirizli su doldurularak son işlem yapılır. Artık araç temiz biçimde kullanıma hazırdır. Takip eden ilk kış mevsiminde antifiriz seviyesi normal çıksa bile, bu su yine tamamen boşaltılır ve yerine kireçsiz temiz su ve antifiriz konulur. Ardından kullanıma devam edilebilir.

Emin olmak isterseniz, soğutma suyu hortumlarını da yerinden sökebilir ve iç kısımlarını temizleyebilirsiniz. Fakat genellikle buna gerek kalmaz. Kirlenme fazla değilse bu işlem yeterlidir. Tahin görüntüsünün ve motor yağının durumunu incelemek için linke tıklayabilirsiniz : https://goo.gl/photos/Ed8JGpn1Y6X8zCnQ6