“Check Engine” Motor kontrol ikazı veya Motor Arıza Lambası Anlamı Nedir? Bu lamba neden yanar? Yandığında ne yapılması gerekir? Motor arıza lambası birçok sebepten yanabilir. Bazen oksijen sensörü arızasından, bazen de ateşleme sorununda yanar.
Daha kötü durumları haber vermek için de yanabilir. Örneğin motor sıcaklığı aşırı yükseldiğinde; Servis ışığı ve yüksek ısı uyarısı ile birlikte yanıyorsa çok ciddi sorunlar var demektir. Bazı araçlarda standart yakıtı benzin olmasına rağmen sonradan taktırılan LPG nedeniyle de motor arıza lambası yanabilir. Egzoz gazının dışarı atılmasıyla ilgili bir sorun olduğunda da yanabilir. Bu duruma ise katalizörün neden olduğunu düşünmek gerekir. Tıkalı katalizör yakıt dumanının egzozdan atılmasına engel olur. Bu durumu gözle tespit etmek mümkün olabilir.

Eğer katalizörün tıkalı olduğunu düşünüyorsanız, aracınızı bir süre kullandıktan sonra kaputu açıp egzoz manifoltunu gözle kontrol ediniz. Isıdan kaynaklı kızarmışsa katalizör tamamen tıkanmış demektir. Aracı bu şekilde kullanmak yangın riskini artırır. Çekici çağırınız.
Elektronik otomobillerin birçoğunda ECU isimli yönetici bir kart vardır. Bu karta dışarıdan bilgisayar ile bağlantı yapılarak, motor arıza lambasının neden yandığı anlaşılabilir. Buna göre araçta gerekli onarım yapılabilir. Başta da belirttiğimiz gibi, motor arıza lambası yani Check Engine ikazı yandığında bunun birçok sebebi olabilir. Kesin çözüm için aracın bilgisayara bağlanıp kontrol edilmesi gereklidir.
1 thought on “Check Engine Motor Arıza Lambası Anlamı Nedir?”