Bilgi Sebili

Bilmedikleriniz burada !

Anasayfa » Vertigo Nedir?

Vertigo Nedir?

Latincede dönmek anlamına gelen ‘Vertigo’ aynı zamanda denge sorunlarını kapsayan bir hastalığın adıdır. Vertigo hastalığı; Kulak iç yapısında bulunan mekanizmada meydana gelen olumsuz değişiklikler sonrasında ortaya çıkar. Vertigo adını almasının sebebi, baş dönmesi durumunun en yaygın belirti olmasıdır.

Vertigo belirtileri nelerdir?

Baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, denge kaybı, istem dışı göz hareketleri, durup dururken aniden ter basması, işitme kaybı, hiç kesilmeyen kulak çınlaması, görme bozukluğu, dengede durmakta sıkıntı çekme, unutkanlık, bilinç değişikliği gibi durumlar Vertigo hastalığının ana belirtileridir. Teşhis ve tedavisi için KBB (Kulak Burun Boğaz) polikliniklerinde ve doktorun yönlendirmesi ile; Odyoloji bölümleri yetkilidir. Elbette farklı tıp dallarından yönlendirme de yapılabilmektedir. Odyoloji bölümü ise; İşitme ve denge bozuklukları hastalıkları ile ilgilenen bölümdür.

Vertigo teşhisi nasıl yapılır?

Vertigo belirtilerini taşıyan bir hasta öncelikle KBB uzmanına başvurmalıdır. KBB Doktoru, odyoloji bölümüne yönlendirir ve hastaya testler yapılır. Daha sonra KBB Doktoru tarafından kontrol edilir ve hastaya teşhis konur. Testler sonucunda ilaçlı veya fizik tedavi yöntemleri ile hastanın yaşam kalitesi artırılmaya çalışılır.

Hastalığın şiddeti ve hastanın durumuna göre, nörolojik olarak ta kontrol edilir. Örneğin hastanın beynini besleyen damarlarda daralma yada tıkanıklık varsa; Doktorun acil ameliyat kararı vermesi yahut anjiyo gibi operasyonlar söz konusu olabilir. Teşhise yardımcı olması için MRi dahil tüm yöntemler denenebilir. Bu durum işitsel veya görsel birçok testlerle netlik bulabilir.

Vertigo neden olur?

Merkezi sinir sistemi sorunları sebebiyle veya kulak iç yapısıyla ilgili olarak farklılıklar gösterebilir. Burada önemli olan doğru teşhisin konulabilmiş olmasıdır. Tedavi için geçen süre hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Eğer bunlar varsa acil olarak doktora gidin!

Bu durum daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Acil olarak önlem alınması gereken ciddi durumlar vardır. Bunlardan birkaçını sizlerle paylaşalım; Konuşurken pelteklik başlaması veya zor konuşma. Anlamsız ve yorucu baş ağrıları. Kol ve bacaklarda güçsüzlük veya dermansızlık. Etrafınızdaki nesneleri çift görme. Yürürken düşmek. Araç kullanırken baş dönmesine bağlı trafik kazası. Hafıza kaybı ve unutkanlık. Bu belirtiler varsa acil olarak doktorunuzu ziyaret etmenizi öneririz.

Vertigo nasıl tedavi edilir?

Vertigo’nun tedavisi, yukarıda saymış olduğumuz testler sonrasında yapılır. Vertigo’nun en yaygın nedenlerinden biri orta kulak enfeksiyonudur. Bu durumda orta kulak enfeksiyonu tedavi edildiğinde, hasta genellikler eski sağlığına kavuşur.

Fakat diğer olasılıklar için hastanın ilaçlı veya cerrahi operasyonlarla sağlığının düzeltilmesi gündeme gelebilir. İyi huylu Vertigo en yaygın olan hastalıklardan biridir. Endişeye kapılmadan önce mutlaka doktorunuzu ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Aşırı alkol, sigara, aşırı gürültü, stres ve az uyku Vertigo’nun kanıtlanmamış sebeplerinden biridir. Tuz tüketimi ve yüksek karbonhidrat alımı da hastalığı körükler. Yaşam kalitenizi bozabilecek unsurlardan uzak durmalı ve dengeli beslenerek, bol su içmelisiniz.