Halk dilinde kıl dönmesi olarak bilinen durum aslında bir cilt hastalığıdır. Pilonidal Sinüs adındaki bu cilt hastalığı; Hem Erkeklerde hem de kadınlarda görülür. Vaka sayısı hemen hemen yarı yarıyadır. 50% Erkeklerde 50% Kadınlarda oluşabilir.
Kıl dönmesi “intergluteal oluk” adı verilen kuyruk sokumu bölgesinde gerçekleşmesi sonucunda tıbbi yardım almak kaçınılmaz olur. Çünkü kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) kendi kendine iyileşebilen bir hastalık değildir.
Nadiren de olsa; Kıl dönmesi koltuk altında ve göbek çukurunda da görülebilir. Tüylü derinin her yerinde olma ihtimali vardır. Önlemek için tüylerin belirli periyodlarla alınması, bu olumsuzluğa maruz kalmamak için ciddi bir yöntemdir.
Kıl dönmesi; Kendi vücudundan dökülen kısa tüylerin, kendi vücudundaki deride bulunan gözeneklerden deri altına yerleşmesidir. Bunun sonucunda vücut, deri altındaki kıl parçacıklarını tehlike olarak algılar. Kıl parçalarının etrafını saran jelatin benzeri bir zarla kapatır. Hastalığın en belirgin işareti de budur. Bu zar, deri altında biriken bir kist haline dönüşür. Kist yapısı cildin yüzeye en yakın yerinde bulduğu boşluktan dışarı akmaya başlar. Bu akıntı kötü kokulu ve rahatsız edicidir. Bu seviyeye gelen hastalık derhal tedavi edilmelidir.
Peki kıl dönmesi olup olmadığını nasıl teşhis edebiliriz? Kuyruk sokumu adı verilen bölge, iki kalçanın sırt bölgesinde birleştiği yerdir. Bu bölgede güçlü bir ışık ile deri yüzeyinde inceleme yapıldığında, deri altına doğru uzanan delik veya delikler varsa kıl dönmesi teşhisi konulabilir.
Bu durum kişisel konforu ve sosyal hayatı doğrudan etkileyeceği için derhal doktora başvuruda bulunmak çok önemlidir. Sağlığınız için doktorunuzu ziyaret ediniz. Sağlıklı günler dileriz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
MHRS Uygulaması nasıl kullanılır?
Sarımsağın faydaları nelerdir?
Kürdan nedir?