Bilgi Sebili

Bilmedikleriniz burada !

Anasayfa » 04 Nerenin Plakasıdır?

04 Nerenin Plakasıdır?

04 Nerenin Plakasıdır? Plaka kodu Ağrı iline aittir. Ağrı ili; Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yer alır. Yüzölçümü 11.099 km² dir. Ağrı adını bu ilimize veren “Ağrı Dağı” dır. Ağrı’nın komşuları ise şunlardır;

Doğusunda İran, kuzeyinde Kars, kuzey batısında Erzurum, güney batısında Muş ve Bitlis, güneyinde Van ve kuzey doğusunda ise Iğdır yer alır. Yani Ağrı’nın stratejik konumunda bir ülke bulunmaktadır.

Ağrı’nın geçim kaynakları ise şunlardır; Tarım ve hayvancılık, Türk insanının üretken olduğu bir sektördür. Ağrı ilimizin geçim kaynağı da temelde tarım ve hayvancılık üzerine kuruludur. Çavdar, mısır, pirinç ve pamuk ürünleri en önemlilerindendir. Koyun, keçi ve sığır yetiştiriciliği de Ağrı’nın önemli ekonomik gelirlerindendir.

Yeraltı zenginlikleri de oldukça iyidir. Bunlardan bazıları; Asbest, kükürt, ponzataşı, tuz, maden suyu, sıcak su kaplıcaları, çimento taşı, kireç, tuğla ve kiremit hammaddesidir. Eleşkirt’te Linyit yatakları vardır. Ayrıca mermer yatakları da bulunmaktadır.

Ağrı ilinin sanayisi de oldukça kapsamlıdır. Yani; Şeker fabrikası, Doğu Bayezid Yem Fabrikası, Ağrı Tuğla Fabrikası, Et-Balık Kurumu Kombinası, Peynir-Tereyağı Fabrikası, Un Fabrikası, Halı-kilim ve hızar atölyeleridir. Ayrıca; Tiftik işi başlık, eldiven ve atkıları ile meşhurdur.

Geometrik desenli kilim, halı ve heybeleri çok meşhurdur. Diyadin hidroelektrik santrali ile Patnos ve Şeker ovası barajları için çalışmalar sürmektedir. Ayrıca Ağrı’nın sabit telefon şehirler arası kod numarası ise 0472’dir.

04 Nerenin Plakasıdır? Sorusunun cevabı ile birlikte, Ağrı ilimize ait kısa bilgileri de sizlerle paylaştık. Lütfen duygu ve düşüncelerinizi yorum yazarak bizimle paylaşın. Diğer plaka kodları için buraya tıklayınız.