Rahat bir uyku için yapılması gerekeler nelerdir? Sorusunun yanıtını bu makalemizde bulabilirsin. Uykunun insan bedenine ve ruhuna ne kadar faydalı olduğunu anlatmaya gerek yok. Bu nedenle hemen konuya girmek istiyorum.
RAHAT BİR UYKU
- Uyku için gerekli ortamı hazırlayarak başla. Bunun için sizi rahat ettiren sertlikte ve yumuşaklıkta bir yatak seçmelisiniz.
- Uyumak istediğiniz oda, salon, mutfak, tavan arası, ofis, bahçe, vb. siz nerede huzurluysanız orayı seçin.
- Örneğin yatak odanızda uyumak istiyorsunuz. En konforlu uyku karanlık bir mekanda yaşanır. Bunun için yatak odanızın pencerelerine; İç ortama ışık geçirmeyecek karartma perdesi takın. Perdeleri kapattığınızda odanızda zifiri karanlık olması uykuya dalmanızı ve uzun süre uykuda kalmanızı kolaylaştırır. Derin uykular en iyi zifiri karanlıkta yaşanır.
- Derin ve kesintisiz bir uyku için; Biyolojik uyku saatinizi ayarlayın. Kaliteli bir uyku için en ideal saat akşam 21:30 ile 22:00 Saatleri arasında başlamalıdır. Eğer uykuya dalmanız uzun sürüyorsa, 21:00’de yatakta olmanızı tavsiye ederim.
- Uyuduğunuz odada gürültü olmamalı. Eğer dış ortamdan, yani sokaktan veya caddeden gelen gürültü varsa buna engel olmalısınız. Yaz aylarında pencereniz açık uyumayı tercih ediyorsanız bu gürültüden kaçmak zor olabilir fakat imkansız değil. Yumuşak ve şekil verilebilir silikon kulak içi tıkaçlar işinizi görecektir. Silikon kulak tıkaçları, yıkanarak tekrar tekrar kullanılabilir. Bu kulak tıkaçlarından mutlaka satın alın.
- Derin bir uykuya başlamadan en az 6 Saat önce aç olmalısınız. Az miktarda su içmelisiniz. Aç olmak, vücudunuzun dinlenmek için ihtiyacı olan durumdur. Çünkü sindirim sisteminizi meşgul edecek kadar yoğun gıdanın midenizde olması, yüksek mide asidi anlamına gelir. Bu durum yatar pozisyonda reflü riskini doğurur. Asitli gıdalar ve uyumaya yakın saatlerde bir şeyler yemeyin.
- Uykudan önce cinsel ilişki yada kendi kendini tatmin de önemlidir. Eğer uykudan önce cinsel doyuma ulaşırsanız, kaslarınız gevşemiş biçimde uyumak daha kolay olacaktır.
- Kendinize bir iyilik yapın ve tüm sorunları birkaç saatliğine bir kenara bırakın. Sizin sorunları dert edinmeniz, bu sorunların çözümlenmesine katkı sağlamayacaktır. Aksini; Eğer iyi dinlenirseniz, çözüm üretmeniz kolaylacaktır.
- Rahat bir yastık asla yeterli olmayacak! Yatağınızda fazladan birkaç yastık daha olmalı. Bir tanesini bel çukurunuza, bir tanesini dizlerinizin arasına, bir tanesini de kucaklamak için kullanabilirsiniz. Önemli olan; Bu yastıkların kılıflarının pamuklu olması.
- Uykudan önce ilaç içmeyin. İlaçların yan etkileri sizi rahatsız edebilir ve uyanık kalmanıza neden olabilir. En azından bir günlük ilaç diyeti yaparak, bedeninize iyilik yapın. (Zaruri durumlar hariç)
- Hayal kurun! Orada olmaktan mutlu olduğunuz yerleri hayal edin. Burada sınır yok. Bulutların üzerinde yürüyen bir filin, bembeyaz dişleri arasına gerilmiş bir hamakta olmayı mı istiyorsunuz? Pekala! Orada olduğunuzu hayal edin! Bu sizi rahatlatacaktır. Özgürlük insana huzur verir.
- Uyumak istediğiniz odada, cep telefonu, televizyon, buzdolabı veya bunlar gibi elektrikli eşyalar olmamalı. Bu cihazlardan yayılan ışıklar ve titreşimler, uyku kalitesini olumsuz etkiler.
- Uyku için pamuklu pijamalar kullanın. Pamuklu pijamalar, vücudunuzu rahatsız etmez. Böylece derin uykuda uzun süre kalabilirsiniz. Bu durum sizi rahatlatacaktır.
- Uyurken giysi kullanmak zorunda da değilsiniz. Tamamen çıplakta uyuyabilirsiniz. Çıplak uyumak, vücudun daha az terlemesini sağlar. Elbette çarşaflarınız, battaniye kılıflarınız ve yastık yüzleri pamukluysa. Naylon karışımlı veya polyester örtüler sizi aşırı terletir. Bunu gözden kaçırmayınız.
- Uykuya gitmeden önce bir fincan papatya çayı iyi gelir. Gevşemenizi ve rahat uyumanızı sağlayabilir.
- Uykudan önce duş almak, banyo yapmak, jakuzi veya küvette gevşemekte çok yararlı olacaktır. Eğer kış aylarındaysanız, sıcak bir banyo iyi gelir. Fakat yaz aylarındaysanız, mutlaka ılık duş almanızı öneririm.
- Uykuya dalmadan önce, mutlaka burun deliklerini temizleyin. Burnunuzda bulunan kurutlar, sağlıklı biçimde nefes almanıza mani olacağı için uykuya dalmanıza engel olur.
- Uykudan önce işeyin ve kaka yapın. Bu durum sizi hem bedenen hem de ruhen rahatlatır. Bu ağırlıklardan kurtulmak, sorumluluktan kurtulmak gibidir. Rahatlatır ve uyku esnasında sizi rahatsız etmeyeceği için derin uykunuza devam edersiniz.
- Eğer yalnız yaşıyorsanız bunları yapmak sizin için çok kolay olacaktır. Ama aile evinde yaşıyorsanız veya ev arkadaşlarınız varsa; Evli ve çocukluysanız biraz zor olabilir. Fakat evi paylaştığınız insanlardan anlayışlı olmalarını ve gürültü yapmamalarını rica edebilirsiniz. Eğer şanslı biriyseniz, size gösterilen anlayış sayesinde rahat uyuyabilirsiniz.
- Eğer evde kalabalıksanız, uyku seansları tertipleyebilirsiniz. Örneğin; Evde sizden başka yaşayan insanlarla minik bir toplantı yapıp uyku planınızdan bahsedebilir ve ortaklaşa belirleyeceğiniz bir günde hep birlikte uyku gecesi düzenleyebilirsiniz. Bunu başarabilirseniz, evdeki huzur sonsuz olacaktır. Dinlenmiş vücutlar ve beyinler, birbirini anlayabilecek, üzüntü ve karamsarlık uzaklaşacaktır.
- Uyanmak için alarm kurmayın. Ertesi gün işe gidecekseniz, uyku seansını hafta sonuna erteleyin ve başka plan yapmayın. Çünkü ertesi güne planınızın olması demek, bedeninizdeki stresin artması demektir. Böylece uyumakta zorlaşacaktır. Ama düşünsenize, ertesi gün yapılacak hiçbir işiniz yok! Huzurla uyuyabilirsiniz.
Rahat bir uyku için yapılması gerekeler nelerdir? Yukarıda listelediklerim arasına, sizler de nasıl rahat edebiliyorsanız onları da ilave edebilirsiniz. Uyumadan önce dişlerinizi fırçalamak, yada güzel bir klasik müzik dinlemek size iyi geliyorsa bunu da yapabilirsiniz. Ama şunda anlaşalım! Derin uyku için karanlık ve sessizlik şart. Çok nadir insanlar aydınlıkta derin uykuya dalabilir. Eğer onlardan biriyseniz, aydınlıkta da uyuyabilirsiniz. YouTube Bilgi Sebili kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Peki sizin öneriniz nedir? Yorum yazar mısınız?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
MHRS Uygulaması nasıl kullanılır?
Sarımsağın faydaları nelerdir?
Kürdan nedir?