Bilgi Sebili

Bilmedikleriniz burada !

Anasayfa » Brokolinin faydaları nelerdir?

Brokolinin faydaları nelerdir?

Brokolinin faydaları nelerdir? Evet, bu makalemizde üzerinde duracağımız bitki bu. Tatsız, tuzsuz! Tadını birçok kişinin itici bulduğu bu minyatür ağaç görünümündeki süper bitki artık hak ettiği değeri bulmalı.

Brokoli, üst kısımları koyu yeşil çiçekli, kalın ve açık renkli gövdesi ile adeta minyatür bir ağacı andırır. Akdeniz iklim koşullarında yetişen bu bitki, ülkemizde Mersin ve Manisa’da yetişir. Aynı zamanda Ege bölgesinde de İzmir ve Manisa’da yetiştirilir.

Peki bunu biliyor muydunuz? Dünyada en çok brokoli nerede üretiliyor? Cevap : ÇİN. Bu bitki Çin tıpbında önemli yere sahip. Birazdan Brokolinin faydaları nelerdir ve brokoli hangi hastalıklara iyi gelir? Bunları öğrendiğinizde şaşıracaksınız.

Brokoli; Çin’den sonra en çok İspanya, Amerika ve Hindistan’da yetiştirilmektedir. Brokoli bitkisi bahar havasını sever. Bu nedenle, hava sıcaklığı 20 derece ve altında olmalıdır. Çok soğukta brokoliye iyi gelmez. Alt sıcaklık 8 Dereceden aşağı olmamalıdır. Bu nedenle brokoliyi yaz mevsiminde, marketlerde ve pazar tezgahlarında daha az görürüz. Fakat Sonbahar ve Kış mevsimlerinde, manav ve semt pazarlarında bol bol görülür. Fiyatı da uygun olur.

Brokoli nasıl saklanır? Nasıl yetiştirilir?

Şimdi Brokolinin faydaları nelerdir? Konusuna gelelim! Fakat öncesinde şunu da ifade edelim! Brokoliyi mutlaka mevsiminde tüketin. Yani Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında. Ortalama olarak Ekim ayının son haftası ve Nisan ayının ilk haftası aralığında taze tüketebilirsiniz. Eğer derin dondurucuda stok yapmak istiyorsanız, mutlaka Kasım ve Aralık aylarını tercih etmelisiniz. Dilediğiniz porsiyonlara ayırıp, yazın istediğiniz oranda kullanabilirsiniz.

BROKOLİ İÇERİĞİ VE FAYDALARI

Brokoli içeriği ve faydaları

  • Brokoli içeriğinde D vitamini ve C vitamini bulunmaktadır.
  • Brokolide lahana ve karnabahar gibi içeriğinde kükürt vardır. Bu nedenle haşlandığında kötü kokar.
  • North Caroline Üniversitesinde brokoli araştırma departmanı kurulmuştur. Bu departmanın adı Super Food’dur.
  • Brokolinin alt türleri :
    • Yeşil dük
    • Ninja
    • Green belt
    • Emperor
    • Arcadia
    • Sultan
  • Brokoli kansere karşı koruyucudur. Özellikle yeni kanser hücrelerinin oluşumunu engellediği gibi, bozulmuş hücre yapısının onarılmasına destek olur. Kanser tedavisinde brokolinin farklı kürleri kullanılır. Bu kürler, en zararsız kemoterapi çeşididir.
  • Brokoli eklem kireçlenmesini yavaşlatmaya ve durdurmaya yardımcı olur.
  • Kan dolaşımını düzenleyici etkisi vardır. Kolesterol hastalarına faydalıdır. Düzenli tüketildiğinde, brokoli kötü kolesterolün ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Prostat büyümesine engel olur. İyi huylu veya agresif prostat büyümesini engeller. İyi huylu prostat büyümesi olan erkekler; özellikle 30’lu yaşların sonlarına doğru, haşlanmış brokoli suyu tüketmeye başlamalıdır. Özellikle 40’lı yaşlarda mutlaka menülerine eklemelidir. Günlük, ortalama 40-50 Gram çiğ olarak tüketilmesi, prostat bezini uysallaştırarak, boyutunu küçültür. Ayrıca kandaki PSA değerini olumlu yönde dizginler ve olması gereken değere getirir. Prostat kistleri ve prostat nodüllerini küçülterek yok eder. Kısaca, brokoli bitkisini ilaç üreticileri sevmez! Prostat bezi büyümesi olan erkeklerde, 6 Ay boyunca günlük 40-50 Gram brokoli tüketimi sonrasında PSA değeri büyük oranda düşer ve işeme testlerinde iyileşme olduğu gözlemlenir.
  • Brokoli kötü diyabeti dizginler. Özellikle Tip II Diyabete maruz kalan hastaların, kan şekeri değerini çok olumlu etkiler. Bu sebeple brokoli şeker hastalığının uysal ve ılımlı hale getirilmesinde önemi büyüktür.
  • Eğer diyet yapmak istiyorsanız brokoli tam size göre. Çiğ tüketildiğinde, sindirim süresi uzun ve midedeki hacmi yüksek olduğundan, uzun süre tok tutar. Yemek yeme hissini ortadan kaldırır. İçeriğinde yüksek oranda D ve C vitamini, mineraller olduğu için aynı zamanda besleyicidir.
  • Kalın bağırsaklarda atılamamış, bağırsakların iç duvarına sıvanmış bokun temizlenmesi için adeta bir süpürge görevi görür. Eğer bağırsak temizliği yapma niyetiniz varsa, Brokoliyi fazla çiğnemeden yutun. Böylece, bağırsakların içinde temizlenemeyen boku temizler ve atmanıza yardımcı olur.
  • Kana kırmızı rengi veren alyuvarların üretimi hızlandırır. Brokoli demir içerir. Bu demir içeriği sayesinde, elleri ve ayakları üşüyen insanların ısınmasına yardımcı olur. Bilindiği gibi, el ve ayaklardaki üşümenin bir nedeni de demir eksikliğidir.
  • İçeriğinde bulunan A, E ve B Vitaminleri kanserle savaş için vücuda destek olur. Düzenli tüketilirse, kansere yakalanma riski büyük oranda düşer.
  • Brokoli içinde bulunan manganez, vücutta oluşan hasarların tedavi edilmesi konusunda büyük destekçidir. Örneğin, içtiğimiz kirli sular nedeniyle dil, damak, yemek borusu, yutak, mide ve bağırsaklarda oluşan deformasyon, günlük tüketimde düzeltilir. Bu da brokoliyi süper gıda sınıfına sokmaktadır.
  • Brokoli içeriğinde bulunan K vitamini, kan pıhtılaşmasını hızlandırır. Bunu absorbe etmek için, brokoli yerken üzerine birkaç damla limon ilave etmeyi ihmal etmeyin.
  • Brokolide fosfor ve potasyum bulunur. Bu sebeple, böbrek hastaları kullanırken dikkatli olmalıdır. Doktorunuza danışmanızda yarar vardır.
  • Brokolide bulunan kükürt, bağırsaklarda gaza sebep olur. Brokoli tükettikten sonra fazla osuruyorsanız, haşlanmış brokoli tüketmenizi öneririz. Fakat haşlama işlemini 7-10 Dakika aralığında tutunuz. Böylece kükürt gazı brokoliden uzaklaşacağı için bağırsaklarınızda gaz oluşumunu ve osuruğu engeller.

Brokoli; Özellikle kansere karşı koruyucudur. Eğer brokoli ve içeriğinde bulunan maddelere alerjiniz yoksa, mutlaka öğünlerinize ekleyin. Kanalımıza abone olmak için YouTube Bilgi Sebili‘ni ziyaret edin.