Bilgi Sebili

Bilmedikleriniz burada !

Anasayfa » Uzun yolculuklarda nelere dikkat etmeliyiz?

Uzun yolculuklarda nelere dikkat etmeliyiz?

Uzun yolculuklarda nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun hayati önem taşıdığını biliyor muydunuz? Özellikle 3 Saatten uzun sürecek yolculuklarda almanız gereken önlemler var. Bunları nedenleriyle kısaca sıralayalım.

Bir ulaşım aracında (otomobil, yolcu otobüsü, uçak) seyahat boyunca oturarak ve hareketsiz olmak sağlığınızı tehdit edebilir. İnsan vücudu sürekli çalışan bir makine gibidir. Bu sebeple uzun yolculuklarda sık sık mola verilerek vücudun hareket etmesi sağlanmalıdır. Saat başı verilecek molalarda; 5 Dakikalık kültür fizik hareketleri yapılması, kan dolaşımının normale dönmesine yardımcı olacaktır.

Özellikle aracı kullanacak şoförün bu disipline uyması şarttır. Aracı kullanacak kişi, uzun yolculuğa çıkmadan önce en az 8 Saat kesintisiz uyumuş ve iyi dinlenmiş olmalıdır. Uykulu ve yorgun şekilde trafiğe çıkmak çok risklidir. Uyku eylemi kural tanımaz.

Eğer yaz mevsiminde yola çıkacaksanız, mutlaka sabahın erken ve serin saatlerinde yola çıkmanızı tavsiye ederiz. Çünkü, hem yollar daha boş ve sakin olur, hem de hava sıcaklığı rahatsız etmeyecek düzeyde olacağı için, daha konforlu seyahat etme fırsatına kavuşmuş olursunuz.

Yolculuk öncesi aşırı su içmemenizi öneririz. Fazla su, tuvalet ihtiyacını artıracağı için, huzursuz bir yolculuk zemini oluşturur. Sadece aşırı su tüketimi değil, aşırı toklukta konforunuzu düşürebilir. Yolculuk öncesi baharatsız ve hafif gıdalar tüketmenizi öneririz. Özellikle yağlı, acı, tatlı ve kokulu gıdalar yolculuğunuzu çekilmez hale getirebilir.

Seyahat öncesi hava durumuna uygun ve bol giysiler seçmenizi tavsiye ederiz. Örneğin yaz mevsiminde şort, kapri veya keten kumaştan üretilmiş kıyafetler yolculuğun tadını çıkarmanıza yardımcı olabilir. Eğer kış mevsiminde seyahat edecekseniz, sizi terletmeyecek pamuk veya yün ağırlıklı kıyafetler konforunuzu artırabilir. Yaz veya kış fark etmez, yolculuklarınızda mutlaka küçük bir yastık kullanın. Mola süresi gelene kadar boynunuzu destekleyerek, yolculuk sonunda ağrılarla baş başa kalmamış olursunuz.

Yolculuk esnasında ağır yiyecekler ve aşırı su tüketmekten kaçının. Bunun yerine ekşi meyeler (Yeşil elma vs) Yolculuk öncesi maden suyu ile hazırlanmış meyveli içecekler tüketebilirsiniz. Susuzluğa iyi gelir ve rahat seyahat etmenizi sağlar. Kaliteli bir yemeği her zaman yolculuk sonrası bir ödül olarak düşünün. Bu ödüle ulaşmak için de mutlaka çok dikkatli ve dinç olarak yolculuğa çıkın.

Yolculuk esnasında yanınıza mutlaka bir miktar nakit para alın. Gittiğiniz yerlerde ATM olmayacağını veya ATM olsa bile arızalı olma ihtimalini göz önünde bulundurun. Yolculuk esnasında değerli eşyalarınızı iyi saklayın. Unutmayın bazı uyanık hırsızlar sizin yolculuklarda savunmasız olduğunuz hissine kapılarak harekete geçebilir. Dikkatli olmakta yarar var.

Bavullarınıza uzaktan baktığınızda seçebileceğiniz işaretler koyun. Çünkü birbirinin aynısı onlarca bavul olabilir. Bir yanlışlık sonucu başka birine ait bavulu alabilir ve tüm tatilinizi berbat edebilirsiniz. Bunun için size tavsiyemiz, bavulunuzun üzerine renkli bir kağıt yapıştırmak (fosforlu kağıtlar iyi iş görür) sorunu çözecektir.

Yolculuktan önce, TC Kimlik kartınızı, Pasaportunuzu, biletinizi, sürücü belgenizi, araba ruhsatınızı, bagaj biletlerinizi, gideceğiniz yerin adresini (bir kağıda yazılı olacak şekilde) çantanızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. Unutmayın kimlikleriniz ve biletleriniz olmadan seyahat edemezsiniz. Tatsız bir başlangıç yerine tedbirli olmakta yarar var.

Hassas bir sindirim sisteminiz varsa, asla daha önce denemediğiniz ve emin olmadığınız yerlerde yemek yemeyin. Sindirim sisteminizi olumsuz etkileyecek bir gıda, tüm yolculuğunuzu mahvedebilir.

Genel olarak, uykusuz, çok aç veya çok tok, kimlik belgeleri, kontrolleri ve bakımları yapılmış aracınız ile yolculuğa çıkmanızı öneririz. Şimdiden hayırlı yolculuklar. Allah kaza bela vermesin.